Ahjus küpsetatud metssea jalg

Kuna ilmad on jahedad, siis tahaks viibida soojas toas, meil on ainus võimalus selleni jõuda küttes oma ahje ja pliite. Sellest tulenevalt, on sinna energia juba läinud, pole igakord vaja veel hakata elektriahju soojendama. Paningi siis mõnusalt marineeritud metssea jala endale puuküttega ahju küpsema, ta oli mul seal umbes 5 tundi. Puuküttega ahi reguleerib end ise, algul on mega kuumus (mis on hea, võtab pealt mahlad kinni) ja siis vaikselt hakkab jahtuma ja liha küpseb täpselt õigel temperatuuril edasi. See ahi on ka vägaväga vana, mu vanavanaema, kes oli üle küla tuntud tordimeister, küpsetas seal kõik, alustades biskviitidest, leibadest ja lõpetades suurte seapraadide ja hautistega, tema oli nii kogenud et teadis ahjuust katsudes, mis kraad ahjus umbes on. Ma ei tea kas ma nii kogenuks kunagi saan, aga see metssea jalg tuli küll välja imemaitsev ja see tume maitseid täis praeleem, mida ma võiks lihtsalt tee asemel ära juua.

Loomulikult saab teda ka teha elektriahjus aga ütlen kohe ära, et ta ei tule niiiiiii hea, tuleb lihtsalt hea :).
Vaja on:
1 metssea jalg
7-8 küüslauguküünt
rohkelt soola
rohkelt purustatud musta pipart
pisut toiduõli (et maitseained liha külge paremini kinni hakkaks)
vett u 1 l algul + 0,5 hiljem veel
ürdivõid ulukile
Kõigepealt tuleks ahi ära kütta, et tekiks mõnusad suured söed.
Oi kui head söed 🙂
Kuna metssiga ja muud ulukid on ise sellise omapärase ja vänge maitsega, mulle meeldib seda metsamaitseks nimetada, siis nad tahavad suuri ja kangeid maitseid, ei piisa näpuotsatäiest soolast ja piprast, ma panin vist ikka mitu peotäit kumbagi, kuna muidu ei imbu sisse ühtegi maitset ja lõpptulemus jääb mitte-midagi ütlev.
Hõõrutud sisse pipra, soola, küüslaugu ja õliga, lisamata veel vesi
Kõigepealt koorida küüslaugud ja otsida välja kõik maitseained. Siis määrida pisukese õliga jalg kokku ja lisada pooled purustatud küüslauguküüned, sool ja pipar, hõõruda mõnusalt see segu laiali ja lihasse sisse. Kuna see jalg oli suhteliselt suur, teen ma teise poole eraldi, korraga ei saanud. Kordan samuti oma tegevust, pisut õli, lisan ülejäänud purustatud küüslauguküüned, soola ja pipart.
1 h ahjus, keeran külge
Lisan ka praepannile umbes 1 l vett, mis aurutab liha mõnusalt ja millesse voolavad kõik lihamahlad kokku, nii et lõpus on maailma maitsvaim praeleem olemas.
Kui ta oli mul tund aega ahjus olnud, siis ma võtsin ta välja keerasin teise külje
2 h ahjus, lisan ürdivõid ja vett
Kui ta oli mul 2 tundi ahjus olnud, siis ma lisasin paar head medaljoni ürdivõid lihale, mis annab veel maitsenüanssi juurde, mis ma sinna uluki ürdivõisegusse panin.
Lisasin juurde ka vett, umbes 0,5 l.
Siis ma lasin tal lõpuni olla ahjus, kokku oligi ta mul ahjus 5 tundi, selleks ajaks oli seesmine temperatuur jõudnud 65 kraadini, kuna meil on kõik kontrollitud lihad, ei pea kartma me keeritsussi ega muud. Pisut liha puhkamise ajal see kraad ka tõuseb.
5 h ahjus olnud ja valmis, lasen enne lõikamist puhata
Meie sõime teda koos keedukartuli ja hapukapsaga. Aga loomulikult me neljakesi ei jõudnud tervet seda jalga ära nosida, kuid mida temaga teha on variante palju. Mina järgmine päev teen korraliku lihavõileiva, koos kõige hea ja paremaga, saab teha guljašši, supi sisse lõigata viile, riisitoitudest näiteks plovi sisse. Kui üldse pole tahtmist ja viitsimist, saab lihalõigud ka väga edukalt sügavkülma panna ja siis temast kaste või mõni muu roog hiljem välja võluda :).Olen ka metssea jalast teinud rebitavat liha, tooraine sama, meetod teine.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*